Arsenalen och Femörefortet juli 2017

Arsenalen och Femörefortet.

Resan som Ingemar Ekmefjord var reseledare för gick naturligtvis i försvarets tecken. Vi blev 9 st mc och lika många knuttar som dessa varma fina julidagar tog trevliga vägar mot Mälardalen.

Första muséet blev Arsenalen i Strängnäs. Skandinaviens största militärfordonsmuseum som visar den militära fordonsutvecklingen från 1900-talets början fram tills idag. Här har man samlat på sig bara en liten del av alla fordon som försvaret tagit fram och brukat genom åren. Man har byggt upp miljöer med dockor och attiraljer runt pansarklumparna för att besökarna skall få en bild om hur det kunde se ut i fält. Bland de häftigare fordonen att beskåda är de långskjutande stridsvagnarna. Riktigt stora klumpar som väger över 50 ton. Små tittskåp från förr i tiden kunde intressant beskådas på ovanvåningen.

Slutmålet för dagen var Oxelösund och campingen där vi hyrt tre hytter. Vi besökte en närliggande restaurang och fick våra magar fyllda.

Det verkliga målet för resan var det mycket intressanta och sevärda Femörefortet.

Femörefortet är en kustartillerianläggning nedsprängd i berget under halvön Femöre. Den ingick i en serie liknande anläggningar som byggdes under 1960- och 70-talen som försvar mot anfall från elaka angripare. Femörefortet utgick ur krigsorganisationen 1997 och skulle planenligt ha återställts 2003. Ett stort intresse på orten har gjort att stora delar av fortet istället bevarades. Fortet är sedan 2003 öppet för besök. Vi tillbringade ett par timmar med att lyssna på en inspirerande guide och kolla alla underjordiska gångar. Ett flertal kanontorn skulle vi upp i så många trappsteg blev det.

Resan hemåt skedde i olika grupper. Ingemar och Pelle skulle kolla ångbåtar. Vi tog helt underbara väg 223 över Björnlunda mot Mariefred som varmt kan rekommenderas.

Stort tack till Ingemar som ordnade resan.

Text & Foto: Benny Eriksson

Framme i Strängnäs.

Micke, Ingemar och Magnus är förstummade av intresse.

En alldeles nyanländ traktor. Den hade ett vackert ljud.

Imponerande pjäser. Göran förkovrar sig.

En förvånad passagerare i en bandvagn.

Fina miljöer har byggts upp.

En förbränningsmotor kan vara bra att ha till drivningen.

Ett antal tittskåp fanns att beskåda.

Hummer, en modell som togs fram till Kuwait kriget.

Ingemar och Micke.

Arsenalen, fordonsmuseum.

Pelle, Göran ,Ingemar med Magnus som åskådare.

Trevliga hytter i Oxelösund.

Koll av det senaste på BMW GT 1600 som Göran kör.

Paus inför besöket på fortet.

Kanonen riktad mot Östersjön.

Guiden mässar för Micke, Rolf och Pelle. Vi andra finns också någonstans

Micke Tannarp drömmer om att ha på nyårsafton.

Miljöer uppbyggda i fortet.

Rolf kollar eldragningar.

Ingemar, Bertil och Rolf

Lite kyligt i berget.